Latest news

Izvēlne

“Esi piesardzīgs šķērsojot dzelzceļu!”

Otrdiena, 22 Jūnijs, 2010

Starptautiskā drošības diena uz dzelzceļa šķērsojumiem 2010.gada 22. jūnijā

(Parīze/Brilsele, 2010.gada 22.jūnijā) Par spīti visiem pasākumiem padarīt dzelzceļa pārbrauktuves un pārejas pamanāmākas un drošākas, joprojām pasaulē pārāk daudz autobraucēji un kājāmgājēji katru gadu iet bojā dzelzceļa negadījumos. Gandrīz visi negadījumi notikuši tāpēc, ka transporta vadītāji nav pamanījuši un apturējuši transporta līdzekli pie aizliedzošā luksofora signāla vai vienkārši ievērojuši ceļu satiksmes noteikumu pamatprasības. Pretēji sabiedrības pieņēmumiem, parasti par negadījumu upuriem kļūst tieši tie cilvēki, kuri ikdienā dzīvo dzelzceļa tuvumā vai ikdienā bieži šķērso dzelzceļu – šie cilvēki biežāk ir neuzmanīgāki un pārgalvīgāki, kas viņiem var maksāt dzīvību.

 Nolūkā samazināt šādus negadījumus daudzās valstīs tiek strādāts, lai likvidētu dzelzceļa šķērsojumus. Tomēr tā ir ilgtermiņa apņemšanās, kas rada lielas izmaksas un garus izpētes procesus, un nav paveicama īsā laikā, tāpēc pasaulē joprojām ir simtiem tūkstošu dzelzceļa šķērsojumu. Tāpēc sabiedrības izglītošana un informatīvas kampaņas joprojām ir galvenais līdzeklis cīņai ar negadījumiem uz dzelzceļa. Galvenais iemesls, kāpēc dzelzceļa un ceļu nozares pārstāvji no vairāk kā 45 valstīm visā pasaulē šogad 22.jūnijā organizē Drošības dienu uz dzelzceļa škērsojumiem (International Level Crossing Awareness Day (ILCAD)), ir radīt ikviena cilvēk apziņa izpratni, ka daudzie negadījumi varētu tikt novērsti, ja cilvēki ievērotu satiksmes noteikumus.

Latvijas dzelzceļš (LDz) pievienojas Starptautiskās drošības dienas uz dzelzceļu pārejām un pārbrauktuvēm sauklim un aicina ikvienu satiksmes dalībnieku - autovadītāju, motobraucēju, riteņbraucēju kājāmgājēju būt piesardzīgiem dzelzceļa tuvumā un rūpēties ne tikai par savu, bet arī citu cilvēku drošību ievērojot ceļu satiksmes noteikumus. “Mēs Latvijas dzelzceļā ļoti rūpīgi un atbildīgi izturamies pret drošības jautājumiem – veicam pārbūves infrastruktūrā, izglītojam bērnus drošības stundās, veidojam dažādas filmas un daudz ko citu, tomēr, kā redzam, ar to nepietiek, lai pilnībā novērstu negadījumus. Tāpēc aicinām ikvienu mūsu valstī izturēties atbildīgi pret sevi un saviem līdzcilvēkiem, ievērot ceļu satiksmes un drošības noteikumus pašiem un mācīt tos ievērot arī savus bērnus,” aicina LDz valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis.

Šajā dienā daudzās Eiropas un pasaules valstīs notiek notiek informatīva kampaņa ar mērķi izglītot sabiedrību un palielināt tās izpratni par drošības lomu ceļu un dzelzceļu satiksmē ar saukli Esi piesardzīgs šķērsojot dzelzceļu!

LDz šīs dienas kontekstā organizēja īpašu drošības jautājumiem veltītu preses konferenci 17.jūnijā. Papildus tam pasažieru stacijās un pieturas punktos, kur ir ievērojama pasažieru plūsma ir izstādīti plakāti ar atgādinājumu būt piesardzīgiem dzelzceļa tuvumā, jo tas ir uzskatāms par paaugstinātas bīstamības zonu. 

Šajā starptautiskajā projektā visā pasaulē piedalās vairākas auto un dzlezceļu nozares organizācijas, valsts aģentūras, infrastruktūras pārvaldītāji, policijas spēki, nevalstiskās organizācijas no vairāk kā 45 valstīm, kā arī Eiropas un starptautiskās dzelzceļa sadarbības organizācijas: CER, EIM, UIC; Eiropas Transporta drošības padome (ETSC), Eiropas dzelzceļa aģentūra (ERA), Austrālijas-Āzijas dzelzceļa asociācija (ARA) un citas. Kampaņu atbalsta Eiropas Komisijas transporta ģenerāldirektorāts.

 

Sagatavoja LDz Sabiedrisko attiecību daļa sadarbībā ar UIC.

 

Vairāk informācijas:  www.levelcrossing.net un www.ilcad.org

International Union of Railways (UIC)

Isabelle Fonverne, Projects Officer, Safety & Interoperability T: + 33 1 44 49 20 91, e-mail: fonverne@uic.org

Liesbeth de Jong, UIC Press Relations, T.: + 33 1 44 49 20 53, e-mail:dejong@uic.org 

Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER)

Frank Schneider, CER Press & Communications Manager, T: + 32 2 213 08 90, e-mail: Frank.Schneider@cer.be

European Rail Infrastructure Managers (EIM) 

Patrick Keating, EIM Public Affairs Manager, T: + 32 2 234 37 70, e-mail:Patrick.Keating@eimrail.org

European Level Crossing Forum (ELCF)

Alan Davies, Chairman, T.:  +44 20 3142 5371, e-mail:alan.davies@rssb.co.uk  

European Transport Safety Council (ETSC)

Ilyas Daoud, Project Officer, T.: + 32 2 230 41 06, e-mail:ilyas.daoud@etsc.eu

Operation Lifesaver (OL):

Tamo Vahemets (OL Estonia), Chairman of the Management Board, T.: + 00 37 2 5045112, e-mail: tamo@operationlifesaver.eu