Latest news

Izvēlne

“Latvijas dzelzceļš” Starptautiskajā drošas dzelzceļa šķērsošanas dienā aicina seniorus uz informatīvu pasākumu un bezmaksas eksprespārbaudi

Piektdien, 10. jūnijā, no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja teritorijā notiks Starptautiskajai drošas dzelzceļa šķērsošanas dienai veltīts VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas organizēts publisks pasākums. To īpaši aicināti apmeklēt vecāka gadagājuma cilvēki, lai mediķu vadībā veiktu bezmaksas eksprespārbaudi redzei, dzirdei un reakcijas ātrumam, kā arī uzzinātu par drošības pasākumiem dzelzceļa tuvumā.

“Galvenokārt cilvēku vieglprātības, neuzmanības un savu spēju pārvērtēšanas dēļ ik gadu Latvijā uz dzelzceļa notiek desmitiem negadījumu. Pasaulē un Latvijā palielinās negadījumu skaits, kuros cieš tieši vecāka gadagājuma cilvēki. Šogad vienlaikus 40 valstīs dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāji un citas ar dzelzceļu saistītas organizācijas sociālajā kampaņā īpaši uzrunās seniorus,” stāsta LDz valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.

 “Cilvēkam novecojot, izmaiņas notiek sensorajos procesos un orgānu sistēmās. Samazinās dzirdes un redzes asums. Nervu sistēmas izmaiņu dēļ pasliktinās informācijas apstrādes ātrums. Tas atstāj iespaidu uz reakcijas ātrumu. Izmaiņas kaulu - muskuļu, sirds un asinsvadu, gremošanas un reproduktīvajā sistēmā samazina kustību ātrumu. Vecāka gadagājuma cilvēku uztvere, lēmumu pieņemšana un darbība notiek ievērojami lēnāk nekā jaunībā. Tāpēc aicinām seniorus nepārvērtēt savas spējas un būt īpaši uzmanīgiem dzelzceļa tuvumā un citās vidēs,” norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Acu un Ausu slimību klīniku vadītāji Guna Laganovska un Dins Sumerags. Ārsti akcentē, ka vecākiem cilvēkiem dzirdes un redzes pārbaudes ir jāveic reizi gadā. Tāpat svarīgi ikdienā rūpēties par dzirdes un redzes higiēnu.

Visas dienas garumā Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja teritorijā, Uzvaras bulvārī 2a, Rīgā, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas acu un ausu slimību klīniku ārsti lekciju veidā stāstīs, kā rūpēties par dzirdi un redzi un kādu simptomu gadījumā vērsties pie ārsta. Tāpat speciālisti veiks maņu ekspresspārbaudes - pārbaudīs redzes asumu, mērīs acs spiedienu un veiks dzirdes skrīningu (ar akumetrijas palīdzību) un izvērtēs auss eju un bungplēvīti (ar otoskopijas metodi). Ar LDz īpašā skaņas simulatora palīdzību pasākuma apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt savu reakcijas ātrumu, tuvojoties vilcienam. Pasākuma laikā būs paredzētas īpašas aktivitātes arī bērniem – lielais cirks un krāsošanas darbnīca. Tādēļ seniori aicināti pasākumu apmeklēt ar saviem mazbērniem.

Līdz 2050. gadam cilvēku skaits, kuri vecāki par 65 gadiem, pasaulē palielināsies vairāk nekā divas reizes un sasniegs 1,6 miljardus, veidojot 17% no planētas kopējā iedzīvotāju skaita, liecina jaunākais ASV Statistikas pārvaldes (US Census Bureau) ziņojums par novecošanās tendencēm pasaulē (An Aging World: 2015). Jau šobrīd un arī nākotnē novecojošā sabiedrības daļa, kas piedalās satiksmē, personīgās un sabiedrības drošības aspektā kļūst par izaicinājumu.

LDz šī gada maija beigās uzsāka kampaņu par drošu dzelzceļa šķērsošanu. Šīs kampaņas mērķis ir mazināt uz dzelzceļa bojāgājušo un ievainoto cilvēku skaitu un veicināt drošības pasākumu ievērošanu, šķērsojot dzelzceļu. Kampaņā atjautīgā un draudzīgā veidā seniori tiek mudināti nepārvērtēt savas spējas dzelzceļa tuvumā un apzināties, ka ar gadiem reakcijas ātrums un fiziskās spējas samazinās. Tādēļ, šķērsojot dzelzceļu, jābūt īpaši modriem un piesardzīgiem.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos Latvijā uz dzelzceļa notikuši 11 negadījumi, kuros cietuši 9 cilvēki, no tiem 7 gājuši bojā. Savukārt 2015. gadā Latvijā kopumā uz dzelzceļa notika 36 negadījumi, kuros cieta 37 cilvēki, no kuriem 19 gāja bojā.

2014. gadā Eiropas Savienībā uz dzelzceļa notikuši 2213 negadījumi, kuros bojā gājuši 1928 cilvēki, kas ir par 9.5% mazāk, salīdzinot ar 2013. gadu.

 

Koncerns “Latvijas dzelzceļš” sastāv no valdošā uzņēmuma VAS “Latvijas dzelzceļš” un piecām meitas sabiedrībām – AS “LatRailNet”, kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, SIA “LDZ CARGO”, kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus; infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmuma SIA “LDZ infrastruktūra”; ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmuma SIA “LDZ ritošā sastāva serviss”, kā arī apsardzes uzņēmuma SIA “LDZ apsardze”.