Latest news

Izvēlne

“Latvijas dzelzceļš” sociālajā kampaņā aicina seniorus būt īpaši uzmanīgiem - nepārvērtēt savas spējas dzelzceļa tuvumā

VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) šonedēļ uzsāk sociālu kampaņu par drošu dzelzceļa šķērsošanu. Šīs kampaņas mērķis ir mazināt uz dzelzceļa bojāgājušo un ievainoto cilvēku skaitu un veicināt drošības pasākumu ievērošanu, šķērsojot dzelzceļa sliedes.

Viens no galvenajiem nelaimes gadījumu iemesliem uz dzelzceļa ir tas, ka cilvēki pietiekami nenovērtē situāciju un pārvērtē savas spējas–  kustības ātrumu un reakciju, domādami, ka laicīgi pagūs šķērsot sliedes. Šajā gadījumā īpaši jāizceļ vecāka gadagājuma cilvēki, kuru maņas ar vecumu kļūst vājākas.  Tādēļ šogad sociālā kampaņa par drošību uz dzelzceļa, kas vienlaikus notiek vairāk nekā 40 pasaules valstīs, īpaši orientēta uz senioriem. Kampaņā atjautīgā un draudzīgā veidā seniori tiks mudināti nepārvērtēt savas spējas dzelzceļa tuvumā un apzināties, ka ar gadiem reakcijas ātrums un fiziskās spējas samazinās, tādēļ šķērsojot dzelzceļu, jābūt īpaši modriem un piesardzīgiem.

“Ik gadu uz dzelzceļa notiek desmitiem negadījumu, un vairāk nekā 90% gadījumu galvenais iemesls ir pašu cilvēku vieglprātība, neuzmanība, kā arī savu spēju pārvērtēšana. Tāpēc mūsu kā dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja uzdevums ir maksimāli strādāt pie tā, lai informētu, izglītotu sabiedrību un censtos samazināt cietušo un bojāgājušo cilvēku sakaitu. Šoreiz kā galveno mērķa auditoriju esam izvēlējušies tieši seniorus,” stāsta LDz valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.

“Ar gadiem maņu – redzes un dzirdes – asums, kustību koordinācija un veiklība mazinās, tāpēc vecāka gadagājuma cilvēkiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem dzelzceļa tuvumā un citās vidēs,” norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Acu un Ausu slimību klīniku vadītāji Guna Laganovska un Dins Sumerags.

“Vecāka gadagājuma cilvēku ieradumus un uzskatus ir grūti mainīt, jo tie nostiprinājušies gadu laikā un visērtāk ir turpināt rīkoties, kā ierasts. Vienlaikus, ja tiek saprasts savas rīcības riskantums, tas kopā ar piesardzīgu uzvedību māca bērniem un mazbērniem rīkoties atbilstoši noteikumiem,” LDz drošības kampaņu komentē Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesors un satiksmes psihologs Ivars Austers.

LDz sociālā kampaņas noslēgumā – Starptautiskajā drošas dzelzceļa šķērsošanas dienā, kas šogad norisināsies 10. jūnijā – Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja teritorijā notiks pasākums, kurā īpaši tiks gaidīti seniori, lai Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas mediķu vadībā veiktu bezmaksas eksprespārbaudi redzei, dzirdei un reakcijas ātrumam.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos Latvijā uz dzelzceļa notikuši 11 negadījumi, kuros cietuši 11 cilvēki, no tiem 7 gājuši bojā. Savukārt 2015. gadā Latvijā kopumā uz dzelzceļa notika 36 negadījumi, kuros cieta 37 cilvēki, no tiem 19 gājuši bojā.

2014. gadā Eiropas Savienībā uz dzelzceļa notikuši 2213 negadījumi, kuros bojā gājuši 1928 cilvēki, kas ir par 9.5% mazāk salīdzinot ar 2013.gadu.

Šeit ir video.